Hogyan készítsünk helyesen jó zöldteát?
A zöldtea elkészítéséhez elengedhetetlen a megfelelő minőségű víz, mivel a benne lévő ásványi anyagok megkötik a teafűben található illóolajokat. Ellenkező esetben a levelek magukba tartják a zamatos ízeket, így a tea kihasználatlanul kerül a kukába. Lehetőség szerint próbálja ki a forrásvizet, szűrt vizet vagy akár alacsony ásványtartalmú szénsavmenetes ásványvizet a tea elkészítéséhez.
Ha csapvízből készíti fél lágy víz esetében forralja 1 perccel tovább, kemény, klóros víz esetében pedig használjon vízszűrőt! A zöldteáknál a levelek kiáztatását többször is megismételheti, mert az alacsony hőmérséklet miatt kevesebb illóolaj ázik ki, így marad elég aroma, ahhoz hogy többször is felönthesse. A felforrás után hűtse vissza a vizet 60 és 80 fok közötti hőmérsékletre, majd ebben áztassa ki a tealeveleket. Az első alkalommal másfél percig, a harmadik negyedik kiáztatás már tarthat 4-5 percig is.
Mindegyik zöld teát legalább kétszer, de vannak olyan fajtái, amelyeket 4-5-ször is ki lehet áztatni.
Tuesday, June 09, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment